Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-03-26 11:20:46
Autor zdjęcia/źródło: Święconka, Pixabay
Święconka to tradycyjne pokarmy, które zanosimy do poświęcenia w kościele w Wielką Sobotę. Zwyczaj święcenia pokarmów kultywowany jest w Polsce i innych krajach katolickich. Warto wiedzieć, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego. Tradycyjna święconka powinna zawierać: chleb, jajka, wędlinę, sól, chrzan, ciasto i baranka wielkanocnego. Każdy element święconki ma swoje znaczenie. Poznajcie symbolikę pokarmów, które powinny znaleźć się w koszyku wielkanocnym.
Zwyczaj święcenia pokarmów znany jest w krajach chrześcijańskich od VIII wieku, ale w Polsce został przyjęty dopiero w XIV. Dawniej to księża odwiedzali domy i święcili pokarmy, które znajdowały się na stołach. Z czasem tradycja została przeniesiona z domów do kościoła, w związku z czym pokarmy zaczęto przynosić w koszykach. Oczywiście w każdym regionie Polski do święcenia nosimy różne pokarmy, ale te tradycyjne elementy znajdziemy w całym kraju.
Koszyk wielkanocny zwyczajowo jest wiklinowy, ozdabia się go bukszpanem, który oznacza radość, a potrawy powinny być przykryte białą serwetką. Więcej dekoracji koszyczka wielkanocnego nie jest konieczne. Zobacz krok po kroku, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego!
Chleb jest najważniejszym produktem w koszyczku wielkanocnym, ponieważ symbolizuje ciało Chrystusa. Chleb gwarantuje dobrobyt i pomyślność, poświęcony kawałek powinno się zjadać podczas śniadania wielkanocnego.
Jajko symbolizuje płodność. Choć wydaje się nam, że jajko jest przede wszystkim tym, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego, to jednak nie jest ono najważniejszym elementem święconki. Jajko znalazło się w składzie koszyczka wielkanocnego najpóźniej. Oprócz jajek gotowanych na twardo, które zjadamy podczas śniadania wielkanocnego można włożyć do święconki także jaka zdobione.
Zazwyczaj w koszyku nosimy kiełbasę lub szynkę. Wędliny uznawane są za symbol dostatku i zdrowia. Pamiętajmy, że w dawniejszych czasach mięso i wędliny jadano w bogatych domach, a w biedniejszych tylko "od święta".
To, co się wkłada do koszyczka wielkanocnego, to sól. Ma ona właściwości oczyszczające i chroni przed zepsuciem. Poza tym wydobywa smak innych potraw jedzonych podczas świąt wielkanocnych. Poza tym sól była uznawana za sedno życia i prawdy, wierzono także, że potrafi odstraszyć zło.
Najlepiej włożyć do koszyczka korzeń chrzanu w całości, symbolizuje on bowiem siłę. Chrzan wzmacnia także smak spożywanych świątecznych potraw, szczególnie wędlin.
Do wielkanocnego koszyka powinno się wkładać domowe wypieki, najlepiej kawałek babki wielkanocnej. Ciasto symbolizuje umiejętności i doskonałości.
Podobnie jak potrawy znajdujące się w święconce baranek powinien być jadalny. Baranek wielkanocny to symbol zwycięstwa dobra nad złem i życia nad śmiercią.
Oczywiście, każdy może zanieść do święcenie to, co chce. Ale są pewne zasady, co należy, a co niekoniecznie wkładać do koszyczka wielkanocnego. Powinniśmy trzymać się jednak reguły, że w koszyczku wielkanocnym święcimy pokarmy. Nie należy zatem nosić do kościoła maskotek, które często można znaleźć w dziecięcych koszyczkach. Tradycja wielkanocna nic nie mówi o święceniu cytrusów, a mandarynka w koszyku także nie należy do rzadkości. Kolejnym elementem , który nie musi być święcony są wszelkie czekoladowe zajączki, które służą jedynie ozdobie, a nie kultywowaniu tradycji.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.